Zmaga nasmeha/Pobeda osmeha – pogovor in gostovanje razstave ob 100. obletnici rojstva komika in igralca Miodraga Petrovića Čkalje

Pogovor z Irino Kondić, avtorico razstave in umetnico bo vodila Ivana Hostnik, akademska slikarka in vodja postavitve razstave v Ljubljani.

Multimedijska razstava je sestavljena iz poklicnih in družinskih fotografij ter filmskih odlomkov iz najbolj priljubljenih filmov enega največjih srbskih in jugoslovanskih komikov prejšnjega stoletja.

 »Ne smemo pozabiti, da je Čkaljeva popularnost silovito narasla z akustičnimi nastopi, predvsem v oddaji ”Veseli večer” na Radiu Beograd od petdesetih let prejšnjega stoletja. Njegov obraz ni bil prvo, kar je široka publika spoznala. Bil je vrhunski umetnik vokalne modulacije. Zadoščalo je, da samo prebere katerikoli tekst in že je ta postal smešen … S filmom in televizijo je njegov obraz postal zaščitni znak smešnega, tako močan, da je Čkalji omogočal ustvarjanje vedno novih, enako popularnih likov.

Čkalja, pošten in topel do konca, tudi danes proti nam obrača svoj obraz in ne moremo si kaj, da se ne bi iz polnih pluč njemu, sebi in svetu do solz smejali«, zapiše Svetlana Slapšak v besedilu ob razstavi »Zmaga nasmeha«.

Projekt Slavic Soundwalking/Slovanski zvočni sprehodi sofinancira Evropska unija znotraj programa Ustvarjalna Evropa. Projekt podpira Ministrstvo za javno upravo, prevode v znakovni jezik pa je podprlo Ministrstvo za kulturo v sklopu projekta medijske pismenosti. Dogodke v okviru promocije podpira tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.