Začel se je inovativni literarni projekt Slavic Soundwalking
Začel se je inovativni literarni projekt Slavic Soundwalking

Začel se je inovativni literarni projekt Slavic Soundwalking

Slovanski zvočni sprehodi

Uradno se je začel inovativni literarni projekt Slavic Soundwalking/Slovanski zvočni sprehodi. Gre za multimedijski projekt, ki promovira južnoslovanske književnosti, slovanske jezike in spodbuja transnacionalno kulturno sodelovanje s pomočjo interaktivne mobilne aplikacije, aktivirane na javnih površinah v Ljubljani Zagrebu in Beogradu. Projekt je sofinancirala Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Kulturno-informacijski center KIC iz Zagreba je kot nosilec projekta zbral partnerje iz Hrvaške, Srbije in Slovenije v konzorcij, ki bo sodeloval v času trajanja tega projekta. Poleg KIC-a so tu še umetniška organizacija Yelo – za interdisciplinarni umetniški proces iz Zagreba, fundacija Heartefact iz Beograda, Kulturni center Danilo Kiš iz Ljubljane in pridruženi partner Hrvaška zveza gluhih in naglušnih.

Cilj tega digitalnega projekta je prispevati k transnacionalnemu kroženju literarnih vsebin s spodbujanjem kulturnega dialoga skozi literarno ustvarjalnost Hrvaške, Srbije in Slovenije.

Promocija literarnih vsebin s preprosto aktivacijo mobilne aplikacije Slavic Soundwalking v javnem prostoru prispeva k digitalizaciji literarne ustvarjalnosti, popularizaciji slovanskih jezikov, trajnosti in družbeni vključenosti ter nadaljnjemu spodbujanju vseh tistih, ki imajo oviran dostop do kulturnih vsebin. S tem namenom bodo literarne vsebine prevedene v znakovni jezik, mobilna aplikacija pa bo prilagojena slepim in slabovidnim. Za turiste bodo zanimive tudi literarne vsebine, interpretirane v angleščini. Preko mobilne aplikacije bodo uporabniki lahko poslušali niz kratkih zgodb avtorjev iz Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki so jih napisali ekskluzivno za ta projekt, da bi skupaj gradili spomin na čas, v katerem so nastale.

Med izvajanjem projekta in v okviru lansiranja mobilne aplikacije bodo partnerji v letu 2024 izvajali različne projektne dejavnosti v svojih glavnih mestih; odprte delavnice, forume, predavanja in soundwalking – zvočne sprehode s ciljno publiko.

Facebook

Ta vsebina je nastala s finančno podporo Evropske komisije in izraža izključno stališče avtorjev in partnerjev, zato Komisija ni odgovorna za informacije, ki jih vsebuje.