Strip nad stereotip
Strip nad stereotip

Strip nad stereotip

Projekt Strip nad stereotip je bil izbran v sofinanciranje na javnem razpisu za enake možnosti žensk in moških Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za leto 2021, v produkciji Kulturnega centra Danilo Kiš iz Ljubljane. Projekt traja od 1. 5. 2021 do 30. 10. 2021.

Projekt obravnava problem spolne stereotipizacije in ponuja strip, ilustracijo, humor, kritični pogled, refleksijo in ustvarjalno debato, kot orodja za dekonstruiranje spolnih stereotipov v javnem diskurzu. Deluje v medprostoru institucionalne, popularne in alternativne kulture, kjer se koncentrirajo zanimanja mlajših generacij in manjšinskih ter marginaliziranih skupin. Posebej naslavlja mlade, pripadnike in pripadnice ranljivih skupin ter novo družbeno realnost. Uporablja nove medije na spletu (podcast, spletne portale) in družbena omrežja, kot tudi tradicionalne komunikacijske kanale, kot so delavnice, tiskana publikacija, predstavitve na tradicionalnih množičnih medijih in festivalih.

Projekt se posebej osredotoča na spolne stereotipe in procese stereotipizacije v pandemiji COVID-19, ko so se stereotipi še posebej okrepili, skupaj z omejitvami javnega življenja in retradicionalizacijo spolnih vlog v zasebni sferi, ter na multiplicirane stereotipe v primeru žensk iz ranljivih skupin, pri katerih se dogaja večplastna diskriminacija na podlagi pripadnosti marginalizirani skupini in na podlagi spolne identitete.

Osnova za kratke stripe so stereotipne izjave, zbrane na spletnih straneh Bodeča neža (https://bodeca-neza.spol.si/) in drugih spletnih stičišč, družabnih omrežij, klasičnih medijih kot tudi s spletnih komentarjev in objav.

Stripe in ilustracije na podlagi resničnih seksističnih in stereotipnih izjav znanih oseb ustvarja Ivana Armanini, mednarodno potrjena umetnica, dobitnica prestižne nagrade za strip na festivalu Angoulemu v Franciji. Stripe redno objavljamo na Facebooku in Instagramu na strani BOTS (Based on the true stories). Vse objave so tiskane v zaključni dvojezični (angleščina in slovenščina) publikaciji projekta – Zbirka stripov “Po resnični zgodbi”, ki je izšla v septembru pri založniku Kulturni center Danilo Kiš.

V okviru projekta smo organizirali spletno razstavo stripov ter posneli podcast o stripu kot tehniki za prepoznavanje in boj zoper spolno stereotipizacijo in diskriminacijo. Gostja podcasta je bila večkrat nagrajena strip umetnica iz Beograda, Jana Adamović.

Izvedli smo predvideni dve delavnici: »Strip, ilustracija, karikatura in spolni stereotipi« . Prva delavnica je potekala 31. avgusta druga pa 30. septembra. Delavnici je vodila diplomirana zgodovinarka umetnosti in strip avtorica Sanja Stepanović. Stripi nastali na delavnicah so objavljeni na spletu in v paprni obliki – fanzinu.

Spremljajte nas na:

Facebooku: https://www.facebook.com/basedonthetruestories

Instagramu: bots_basedonthetruestories

mail: stripnadstereotip@gmail.com

Avtorica naslovne ilustracije: Ivana Armanini