Predstavitev knjig: Oster štart in Srča/Črepinje
Predstavitev knjig: Oster štart in Srča/Črepinje

Predstavitev knjig: Oster štart in Srča/Črepinje

Cankarjeva založba in SKC Danilo Kiš vas lepo vabita v sredo 25. maja ob 19. uri v Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana), kjer bomo ob obisku Miće Vujičiča v Ljubljani in ob izidu poezije Bojana Vasića predstavili dva mlajša srbska avtorja.

Dogodek bo povezovala Iva Kosmos.

 

slika 2  slika 1

Mića Vujičić (1979) je srbski pisatelj, novinar in literarni kritik. Članke, kolumne in intervjuje objavlja v srbskih časopisih Dnevnik, Danas, Blic in Politika. Za roman Oster štart je prejel štipendijo iz sklada Borislava Pekića. Po tem je izdal še zbirko kratkih zgodb Ronjenje na dah, prozo sicer redno objavlja v literarnih časopisih.

Bojan Vasić (1985) je pesnik in literarni kritik. Doslej je objavil pesniške zbirke: Srča (2009, nagrada Mladi Dis in Matićev šal), Tomato (2011), Ictus (2012), 13 (2013) in Detroit (2014). Je član pesniške skupine, ki izdaja knjižno zbirko Caché in v kateri sodelujejo še Tamara Šuškić, Uroš Kotlajić, Goran Korunović in Vladimir Tabašević. Živi v Pančevu.

Oster štart, s pomenljivim podnaslovom »Sodnikov dodatek«, je roman o družinski zgodovini, odnosih med družinskimi člani in srbski družbeni klimi v medvojnih devetdesetih, ki bralca nagovarja na šarmanten in sproščen način. Osrednji protagonisti tega literarnega dela so simpatično čudaški člani banatske družine – oče je pretepeni nogometni sodnik nižjeligaških tekmovanj, ki honorarno služi z inštrukcijami matematike, mama je zobozdravnica, ki se politično aktivira z ustanovitvijo lokalne radijske postaje, pomemben družinski in romaneskni člen pa je tudi stric, za katerim se je na vojni fronti izgubila vsaka sled. Roman, ki je izšel pri Cankarjevi založbi je prevedel Urban Vovk, ki bo ta večer z nami.

Preberite odlomek iz romana Oster štart 

Srča/Črepinje vsaj v neki meri uprizarjajo poraz te instrumentalistične in nomenklaturne logike jezika. Vpeljavo postopka metapesmi kot osrednje tematsko-strukturne izotopije na ravni knjige, s katero umetniška govorica dobiva novo ontološko razsežnost (znotraj pesemske »fikcije«), je namreč mogoče brati v smeri če že ne poudarjanja, pa vsaj evociranja performativne moči pesniške govorice, ki razsrediščenemu subjektu razgrne prostor za hipno samo-vzpostavitev in spolzek dotik s policentrično resničnostjo. Knjigo je izdal Srbski kulturni centar Danilo Kiš, predstavila jo bo prevajalka Varja Balžalorsky Antić.

Preberite odlomek iz pesniške zbirke Srča/Črepinje

Cankarjeva zalozba