Mediji, manjšine in migranti/migrantke
Mediji, manjšine in migranti/migrantke

Mediji, manjšine in migranti/migrantke

15841425190_2b24c2a72f_k
Foto: Flickr

Zaključni dogodek projekta, okrogla miza in koncert:

Mediji, manjšine in migranti/migrantke

  1. 10., 18 h, Klub Daktari, Ljubljana

 

V družbenih procesih t. i. notranjih migracij oziroma preseljevanja v okviru nekdanje skupne države Jugoslavije je bila Slovenija ciljna destinacija tisočih migrantov in migrantk iz drugih jugoslovanskih republik. Vse do danes manjšinske skupnosti, priseljenci in potomci priseljencev iz nekdanje Jugoslavije niso ustavno priznane manjšine, kar ima med drugim za posledico tudi medijsko diskriminacijo: manjše možnosti za razvoj kvalitetnih in kredibilnih medijev v maternih jezikih ter stereotipno predstavitev in “nevidnost” manjšinskih skupnosti v slovenskih medijih. Podobni medijski mehanizmi izključevanja, getoiziranja in stereotipiziranja drugih in drugačnih danes spremljajo medijsko reprezentacijo migrantov/migrantk z Bližnjega vzhoda in iz Afrike.

Kakšno je medijsko poročanje o manjšinah in migrantih ter kakšen je dostop “drugih” do medijev v Sloveniji? Ali obstajajo možnosti za razvoj manjšinskih medijev, ki bi posredovali posebne potrebe, težave, uspehe manjšinskih skupin v Sloveniji? Kakšni so mediji, ki nastajajo v okviru manjšinskih društev? Zakaj se pojavlja sovražni govor do manjšin in migrantov ter kako se mu zoperstaviti? Kako pravo in politika vplivata na manjšinsko medijsko krajino Slovenije? Kakšne so težave, s katerimi se srečajo manjšinski novinarji, in katere so dobre medijske prakse v Sloveniji in tujini na področju manjšinskih medijev in programov? Ali obstajajo možnosti za razvoj medijev, ki bodo namenjeni informiranju in večji reprezentaciji migrantov/migrantk v Sloveniji?

To so le nekatera izmed vprašanj, o katerih se bo debatiralo na okrogli mizi v torek, 25. 10., ob 18 h v Klubu Daktari v Ljubljani. Za zaključek dogodka bosta nastopila glasbenika Omid Shirmohammadia in Siran Shokri iz Irana. Koncert bo potekal ob pogostitvi.

Na okrogli mizi sodelujejo:

Mag. Brankica Petković, raziskovalka medijskih politik in medijskih praks na Mirovnem inštitutu. Preučuje tudi reprezentacije in dostop manjšinskih skupin do medijev. Bila je 15 let urednica revije Medijska preža, knjižne zbirke Media Watch ter spletne strani in zloženk Media Watch. Zadnja leta se osredotoča na raziskovanje in zagovorništvo glede integritete medijev v državah Jugovzhodne Evrope. Je članica Programskega sveta RTV Slovenija.

Mag. Admir Baltić. Novinar radijske oddaje Prvega programa Radio Slovenije Sami naši in nekdanji redaktor in novinar oddaje NaGlas! na RTV Slovenija. Nekdanji dolgoletni urednik oddaje v bosanskem jeziku Podalpski selam, na programu Radia Študent. Nekdanji urednik časopisa Bošnjak, ki ga izdaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Vodja medijskih projektov pri Bošnjaški kulturni zvezi Slovenije.

Vesna Hrdelička Bergelj, novinarka oddaje RTV Slovenija Na glas in oddaje Sami Naši na Prvem programu Radia Slovenije ter nekdanja sourednica oddaje v hrvaškem jeziku Vjetar u leđa na Radiu Študent.

Pogovor bo povezovala dr. Biljana Žikić, strokovna sodelavka SKC Danilo Kiš, urednica oddaje v srbskem jeziku Kontrola leta na Radiu Študent in novinarka oddaje Sami naši na Prvem programu Radia Slovenije.

Dogodek poteka v okviru projekta Izobraževalno-medijska kampanja za strpnost in različnost, proti predsodkom in diskriminaciji etničnih manjšin in migrantov, ki ga sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Na dogodku bodo predstavljeni tudi rezultati projekta: serija prispevkov na temo migracij, ki so nastali na projektnih delavnicah.

Lepo vabljeni!

 

Urad vlade RS za komuniciranje___100dpi