Atentat, naša privatna stvar

23.5.2011, Kinodvor

v sodelovanju z Kinodvorom

ATENTAT, NAŠA PRIVATNA STVAR

Pogovor s Svetlano Lukić, urednico Peščanika in Srđo Popovićem, odvetnikom

atentat...

Foto: Iz arhive SKCDK

Srbski kulturni center “Danilo Kiš” in Kinodvor sta organizirala pogovor s Svetlano Lukić, urednico Peščanika, medijskega fenomena iz Beograda, in Srđo Popovićem, legendarnim odvetnikom iz Beograda.

Peščanik je radijska postaja, ki se predvaja enkrat na teden in ima samo v Srbiji več kot 300.000 poslušalcev, še več poslušalcev pa jo spremlja po celem svetu prek interneta. Peščanik izdaja knjige, organizira pogovore, proizvaja filme. V njihovi produkciji je nastal film Atentat, naša privatna stvar, ki si ga lahko v celoti ogledate na spletni strani Peščanika (http://www.pescanik.net) in na Youtube.

Odvetnik Srđa Popović izhaja iz znane beograjske odvetniške družine, njegov oče je pred drugo svetovno vojno branil komuniste. Srđa Popović je prvi začel braniti odpadnike od komunizma, posebej pa upornike po letu 1968. Večkrat so ga preganjali kar skupaj z njegovimi branjenci. V zadnjih letih pred razpadom Jugoslavije se je odločil braniti tudi ustaškega zločinca Andrijo Artukovića. Kot brezkompromisni borec zoper nacionalizme in zastopnik človekokih pravic je leta 1981 iniciral peticijo za zaščito Albancev, ki jo je podpisalo kakih 200 Beograjčanov. Iniciral je društva, akcije in peticije zoper smrtno kazen. Po bivanju v ZDA v času jugoslovanskih vojn se je vrnil v Srbijo in kritično spremljal spremembe po padcu Miloševića. Po umoru srbskega premijera Zorana Đinđića in sojenjih morilcem je sprožil sodne postopke kot zastopnik družine Zorana Đinđića. Razkril je nepričakovano široko politično ozadje atentata.