Porušiti in zgraditi znova

Jasmina Cibic Porušiti in zgraditi znova, enokanalna video instalacija, foto: Ivan Petrović

Jasmina Cibic Porušiti in zgraditi znova, enokanalna video instalacija, foto: Ivan Petrović

Muzej sodobne umetnosti vas vabi na otvoritev samostojne razstave Slovenske umetnice Jasmine Cibic »Porušiti in zgraditi znova« 11. septembra ob 19. uri v Salonu MSU (Pariska 14, Beograd).
Kustosinja razstave je Una Popović, kustosinja Salona MSU.
Spremljevalni program:
– sobota 12. september ob 13. uri vodstvo po razstavi z umetnico in kustosinjo v okviru projekta Dobre navade, ki ga izvaja Remont – neodvisna umetniška asocijacija
Razstava raziskuje kako lahko umetnost in arhitektura služita kot sredstvo moči katerega koli političnega sistema. Razstava je sestavljena iz performativne instalacije in novega filma Porušiti in zgraditi znova, ki je bil ob tej priložnosti posnet v Palači Srbija (SIV).
Gre za tretje poglavje obsežnejšega dela imenovanega Spielraum na katerem avtorica dela že eno leto: prvi del je predstavljen v Ludwig muzeju v Budimpešti, drugi pa v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani.
Ambient in notranjost stavbe s konferenčno dvorano in saloni jugoslovanskih republik, sta uporabljena kot scenografija za film, ki prikazuje pogovor štirih likov, ideoloških variacij Matere Države: Graditelja nacionalne identitete, Pragmatika, Konservatorja in Umetnika/Arhitekta. Fiktivni liki (štiri ženske) izgovarjajo citate različnih svetovnih voditeljev kot so Stalin, Mussolini, Hitler, Tito, kot tudi Ronald Reagan, princ Charles, John Kerry, o gradnji nacionalne identitete in o tem zakaj je potrebno nekatere stavbe porušiti, rekonstruirati ali jim spremeniti namen. Gre za izjave prevzete iz dokumentov in političnih razprav že od začetka 20. stoletja do danes, kar kaže na univerzalnost in brezčasnost paradoksov narodne in ideološke reprezentacije ter njenih ikon.

Spielraum Cibic 5 (1)

Jasmina Cibic Porušiti in zgraditi znova, enokanalna video instalacija, foto: Ivan Petrović

Nekdanja stavba SIV (Zvezni izvršni svet) je bila izbrana kot lokacija za snemanje filma, ker ilustrativno nakazuje na vprašanje o tem, kaj se dogaja z ikono nacionalne dediščine, ko izgubi vsako možnost za (re)prezentacijo. Nekoč prizorišče nove svetovne politike danes predstavlja zaščiten zgodovinski spomenik, ki služi za diplomatske protokole. Brez slehrenega igralca, oder sam postaja akter in ravno ta oder umetnica premišljuje v projektu Porušiti in zgraditi znova.
Ob odprtju razstave bo potekal performans, med katerim bo skupina umetnic izvajala intervencije na foto tapeti zasnovani kot imaginarna pokrajina. To pokrajino sestavljajo fotografije iz arhiva osebnih fotografov Josipa Broza Tita, ki so jih uporabljali pri postavitvi scen za različne protokolarne dogodke, ter sloganov, ki so jih izgovarjali različni politiki v bližnji preteklosti.
Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) je znana slovenska umetnica, ki živi in dela v Londonu. Ukvarja se z analizo posebnega nacionalnega, političnega, kulturnega in umetniškega ozadja in ustvarja prav poseben lasten jezik. V svojem delu uporablja medij filma, instalacije, objekte in fotografije. Predstavljala je Republiko Slovenijo na 55. Bienalu sodobne umetnosti v Benetkah, zatem pa je doživela mednarodni uspeh. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Prejela je številne nagrade, vključno z nagradami Bevilacqua la Masa in Trend za izjemne dosežke na področju vizualnih umetnosti v Sloveniji. Več informacij o umetnici na spletnih straneh: https://vimeo.com/jasminacibic in www.jasminacibic.org .

Razstava bo na ogled od 11. septembra do 25. oktobra, od 12. do 20. ure, vsak dan razen ob torkih.

Spielraum Cibic 7

Jasmina Cibic Porušiti in zgraditi znova, enokanalna video instalacija, foto: Ivan Petrović