Razstava DOTA

miraz

Danica Dakić, Jelica Dakić by Danica Dakić, 2012

Od 17.4.2012, v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova

 

Na razstavi sodelujejo: Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).Razstava DOTA je del projekta Žensko dediščina: prispevek k enakosti v kulturi (2011-2012), katerega nosilec je Centar za ženske studije iz Zagreba. Partnerske organizacije pri projektu so: Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle Donne iz Trsta in Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Razstavo DOTA organizira Centar za savremene umjetnosti, Sarajevo. V letu 2012 bo razstava obiskala vsa mesta, v katerih delujejo sodelujoče organizacije. Jedro razstave sestavljajo umetnice iz Sarajeva. S svojimi deli se jim pridružujejo umetnice in umetniki iz Ljubljane, Beograda in Zagreba.

Cilj razstave DOTA je vzpostaviti kreativni dialog med avtoricami/avtorji iz naštetih centrov nekdanje Jugoslavije, ki si delijo skupno zgodovinsko dediščino in delajo na podobni umetniški in družbeni platformi.

Pojem DOTA se veže na patriarhalno tradicijo in kulturo, v kateri je položaj ženske v družini in družbi jasno definiran. V našem primeru pa se pojem dote uporablja kot licentia poetica. Simbolično označuje odnos osebne dediščine, tisto, kar se (od)nese iz “hiše”, in tisto, kar se pridobi in oblikuje z življenjskimi izkušnji ali z lastnim izborom človeških, družbenih, zgodovinskih in/ali specifično ženskih vrednot. Na področju vizualne umetnosti razstava DOTA odpira prostor za samoidentifikacijo in za družbeno odgovoren, angažiran politični diskurz.