Četrta obletnica SKC “Danilo Kiš”

Sloviti kabaret Predraga Lucića in Borisa Dežulovića ob obeležitvi dneva Srbskega kulturnega centra »Danilo Kiš« v Ljubljani

Studio LuDež: MELODIJE VASI IN BRUXELLESA

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, 21. februar, ob 21.00

Kulturno-uporniška prireditev, pesniški kabare, sit-down komedija in uglasbeni performans s priložnostnim evrointegracijskim nazivom „Melodije vasi in Bruxellesa” je najnovejša različica predstave, ki jo splitska novinarja in pisatelja Boris Dežulović in Predrag Lucić uprizarjata že osem let, a je nikoli ne ponovita.

FOTO- Melodije - promo

Foto: Iz arhive SKCDK

„Melodije vasi in Bruxellesa“ je delo ustvarjalcev Feral Tribunea in predstavlja feralovsko formo vseh form nasproti vsem uniformam. Do sedaj je bilo znano kot „Melodije borbe i pretvorbe“ (drama, žalost, tragedija) in „Melodije Bljeska i Oluje“ (zgodovina, farsa, razvedrilo).

V „Melodijah …“ defilirajo duhovniki in predsedniki, generali, kaplarji, kriminal- kapitalisti, veletrgovci, mali bogovi, obrazi iz beril in mednarodnih tiralic, poslovodje vojne in mira, evrokrati in evromlati, nacionalni barbari in multinacionalni brandi, telekomunisti in demokrati, guslarske filharmonije in turbofolk klape …

„Melodije …“ so festival hrupnih balad o junaških zločinih in posvečenih herojih, o pastirjih in čredah, o tranziciji kriminala v vrlino in o pretvorbi domoljubja v materinski rop.

Od leta 2007 dalje so bile izvajane pod različnimi naslovi v več kot tridesetih mestih nekdanje Jugoslavije in bodoče bivše nekdanje Evropske unije. V sezoni 2010/11 so bile na repertoarju Satiričnega gledališča Kerempuh v Zagreb, medtem ko se na njihovih predstavah na Splitskom ljetu vsakokrat zahteva dodatna predstava, zato jih uprizarjajo tudi dvakrat v istem večeru. Gostovale so na mnogih kulturnih in književnih festivalih.

 

O AVTORJIH IN IZVAJALCIH

Predrag Cune Lucić, The Voice, je na hrvaški in post jugoslovanski sceni znan kot Tisti, Ki Ne Potrebuje Mikrofona. Ljudski genij, ki že dvajset let prizadevno deseterči sodobno hrvaško zgodovino; narodni pesnik, ki je v svojih izbranih delih ustvaril več pesmi kot jih je Johnny Štulić objavil. Je strah in trepet hrvaških založnikov; med kolegi znan kot edini, kateremu še Twitter ne sme krajšati rokopisov.

Boris Dežulović Tozovac, Compay Segundo, je večni samozakriti glas, znan kot tisti, ki desno od Lucića odpira usta. Čovek-Kolumna, ki je iz knjig in izbranih tekstov ustvaril več kolumn kot je Lucić v času življenja napisal pesmi. Je strah in trepet časopisnih bralcev v celotni nekdanji Jugoslaviji, nenaden in nepredvidljiv kot hrvaška nogometna liga. Med kolegi je znan kot človek, ki nikoli ni pisal kolumne za Novo Makedonijo.

 

Organizator dogodka: Srbski kulturni center Danilo Kiš v Ljubljani, ob rojstnem dnevu Danila Kiša, že tradicionalno predstavlja nove, izzivalne, drzne in ustvarjalne pojave iz geografskih in kulturnih področij v katerih je ustvarjal Danilo Kiš.

Sponzor:  Elektro Ljubljana d.d.

Medijski sponzor: Radio Študent.