2016-03-08 16.07.55

Slikarka in pesnica Nataša Kupljenik odpira za javnost vrata svojega ateljeja v okviru manifestacije Odprti ateljeji v organizaciji Javnega kulturnega sklada Slovenije. Cilj te akcije je spodbujanje javnega interesa na področju likovne umetnosti in nudenje pomoči umetnicam ter umetnikom v promociji njihovega dela. Gre za del velike prireditve Teden ljubiteljske kulture, ki se bo odvijala od 13. do 22. maja in bo obsegala okrog 1000 dogodkov po celi Sloveniji.

Jutri, 14. maja, vas v svojem ateljeju od 14 do 18 h pričakuje Nataša Kupljenik, da si ogledate njena dela in sodelujete v ustvarjalnem procesu ter pogovoru u umetnico. “Za jutri imamo pripravljeno galerijo, barvice in papirje za najmanjše in tiste malo večje ustvarjalce; čakajo vas paketek das mase, vrv, žica, perle, tako da lahko naredimo kos kakšnega nakita, ali pa samo pridite na kozarec soka, pogovor, piškotek”, napoveduje umetnica. Atelje Mišek se nahaja na Šerkovi 10 v Ljubljani, vse dodatne informacije pa je mogoče najti na natasa@atelje-misek.si.

Maya

O svojem ustvarjanju Nataša Kupljenik pravi: Ustvarjam predvsem z oljnimi barvami na platnu, velike formate, z akrili in raznimi mešanimi tehnikami, kadar želim nekaj ustvariti na hitro, kadar se želim sprostiti. Motivi so: ženski liki, zelo pogosto oranžnih las, sv. Mihael, moja babica Natalija, razne abstrakcije, na malih slikah je polno vzorcev, pogosti so črno-beli kvadrati v kontrastu z živahnimi barvami. Zadnja slika v nastajanju je posvečena babici, ki je umrla, ko je imela 33 let, torej je bila mojih let. Znotraj družine se je redko spominjamo, jaz pa sem v nekem trenutku enostavno začutila potrebo, da se ji poklonim na ta način. Prihajam iz družine, ki je, kot večina običajnih balkanskih družin, prepletena z raznimi vojnami, narodi, dedek je del izgubljene družine našel šele v devetdesetih … Vsa ta družinska „mitologija“ in dejstvo, da me je od nekdaj zanimala zgodovina, sta idealna za umetniško ustvarjanje, ker tem in motivov nikoli ne zmanjka. S tem se soočam z lastnimi koreninami, ki jim, dokler sem živela na Hrvaškem, nisem pripisovala posebne pomembnosti. S selitvijo v Slovenijo sem na vse to začela gledati drugače.“

Natali

Nataša Kupljenik je bila rojena v Kutini na Hrvaškem 1982. leta. Pred trinajstimi leti se je preselila v Ljubljano, kjer je leta 2010 diplomirala iz slikarstva pri prof. Darku Slavcu na Šoli za risanje in slikanje. Po tem je znanje nadgradila še z dodatnim študijskim programom pedagoško-andragoškega izobraževanja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem, v Sloveniji in v regiji. Vodi slikarske delavnice. Njene pesmi so bile objavljene v antologiji sodobne manjšinjske in priseljenske književnosti Iz jezika v jezik v uredništvu Lidije Dimkovske in založništvu DPZ, 2014.

Related Posts