Migracije: teoretične, interaktivne, likovne in glasbene delavnice

13458764_1041453745936829_2608443103323861361_o

Foto: Flickr

Vabilo na dvodnevne delavnice in zaključno glasbeno delanico v okviru projekta

Izobraževalno-medijska kampanja za strpnost in različnost, proti predsodkom in diskriminaciji etničnih manjšin in migrantov

Delavnice bodo potekale 28. in 29. junija v Srbskem kulturnem centru Danilo Kiš in Klubu Cios na Parmovi ulici 41 v Ljubljani.

V torek, 28., in sredo, 29. junija od 11 h do 14 h nas bo voditeljica delavnice dipl. slikarka Nataša Kupljenik popeljala skozi načine in strategije družbenokritičnega udejstvovanja s pomočjo kreativnega likovnega ustvarjanja. Po kratki prezentaciji ciljev delavnice Kako se boriti proti predsodkom skozi kreativnost se bomo lotili izdelave asemblažov. Gre za tridimenzionalen medij, ki se od neposredno sorodnega kolaža odmika, saj odstopa od slikovnega plana in se aktivno vsili v prostor gledalca. Predstavlja širok razpon materialov in oblik. Z montažo in lepljenjem različnih odpadnih materialov (plastika, karton, volna …) naredimo 3D sliko. Tema je pogled na življenje migrantov in migrantk ter vseh ostalih manjšin v Sloveniji. Umetniški izdelki, nastali na delavnici, bodo prikazani na zaključnem dogodku projekta v oktobru 2016.

V popoldanskem času v torek, 28. in v sredo 29. junija od 18 h do 21 h bodo potekale delavnice prof. dr Svetlane Slapšak. Delavnice so sestavljene iz predavanja, interaktivnih vaj in avdio-video projekcij. Na delavnicah se bodo obravnavale naslednje teme: Prepoznati nestrpnost, sovražni govor, rasizem, stereotipe; Raziskovanje, primerjanje, ocena, konstrukcija argumenta; Problemi in pridobitki komunikacije z begunci: jezik, kultura, geste; Državljanska zavest, zgodovina, prakse; Inscenacija demokratičnega dialoga; Verbalni in vizualni primeri.

Zaključna delavnica bo potekala 29. junija od 21 h do 23 h v Klubu Cios, na njej se bosta predstavila glasbenika migranta, ki živita v azilnem domu v Logatcu: Omid Shirmohammadi in Siran Shokri. Delavnico bo moderiral dipl. zgodovinar in priseljenec Ognjen Radivojević. Program je namenjen predvsem mladim in širši publiki, da se seznanijo z življenjem in delom migrantov v Sloveniji.

Projekt izvaja Srbski kulturni center Danilo Kiš, sofinancira pa ga Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Urad vlade RS za komuniciranje___100dpi