Gostovanje dr. Dubravke Stojanović in dr. Ivana Čolovića v Srbskem kulturnem centru “Danilo Kiš” v Ljubljani

16.4.2010

Gostovanje dr. Dubravke Stojanović in dr. Ivana Čolovića v Srbskem kulturnem centru “Danilo Kiš” v Ljubljani

Srbski kulturni center Danilo Kiš v Ljubljani je v petek, 16. aprila 2010, organiziral srečanje in razgovor z dr. Dubravko Stojanović, zgodovinarko na Filozofski fakulteti v Beogradu, in z dr. Ivanom Čolovićem, svetovno znanim antropologom.

Razgovor z dr. Dubravko Stojanović je potekal na Fakulteti za podiplomski študij (ISH) v Ljubljani. V slovenskem in srbskem jeziku se je z njo pogovarjala profesorica dr. Svetlana Slapšak, dekanja ISH in direktorica Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš. Cilj razgovora je bila osebna predstavitev avtorice pred mlajšo generacijo humanistov, s katero so se srečevali v sklopu obvezne študijske literature. Avtorica je govorila o smernicah modernega zgodovinopisja in lastnih raziskovalnih izkušnjah. V pogovoru so sodelovali študentje fakultete ISH, raziskovalci drugih fakultet in kulturni sodelavci srbskega predstavništva v Sloveniji.

Razgovor z dr. Ivanom Čolovićem se je odvijal na sedežu Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš v galeriji Visconti fine art. V pogovor o njegovi najnovejši knjigi Balkan-teror kulture (2008) in ediciji 20. stoletje, ki bo kmalu praznovala štiridesetletnico in ima več kot 180 knjižnih objav, se je vključila pretežno mlajša publika. Pogovor sta vodila dva Čolovićeva slovenska sodelavca profesor dr. Božidar Jezernik in profesorica dr. Svetlana Slapšak. Duhovitost dr. Ivana Čolovića in njegova nagnjenost k udarnejšim definicijam problemov je pogovor podaljšala daleč preko običajnih meja tovrstnih predstavitev.