Prva obletnica SKC “Danilo Kiš”

22.2.2011

OB OBLETNICI ROJSTVA DANILA KIŠA

Ob obletnici rojstva Danila Kiša (22.2.1935) je Srbski kulturni center „Danilo Kiš“ v sodelovanju z drugimi ustanovami priredil naslednje dogodke:

I

V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije je Srbski kulturni center „Danilo Kiš“ organiziral predavanje:

MUSAKA NAROD, ALI O SRBSKI EKONOMIJI DANES

Milutina Mitrovića, ekonomista, danes živečega v Trstu, nekdanjega glavnega urednika časopisa Ekonomska politika v Beogradu, sodelavca mnogih ekonomskih časopisov v Italiji in Švici.

 II

V sodelovanju s Fakulteto za podiplomski humanistični študij ISH v Ljubljani, v okviru Odprte humanistike, je Srbski kulturni center „Danilo Kiš“ organiziral predavanje:

MOTIV VLAKA V PROZI DANILA KIŠA

prof. dr. Marije Mitrović, literarne zgodovinarke, komparatistke in prevajalke, soustanoviteljice in urednice znanstvene revije Književna istorija. Dr. Marija Mitrović je predavala slovensko književnost na Filološki fakulteti Beograjske univerze. V času vojne se je preselila v Trst, kjer še vedno poučuje na  univerzi. Objavila je zgodovino slovenske književnosti, najprej v srbščini (1995) in potem tudi v nemščini (2001), serijo člankov in knjigo o srbski prisotnosti v Trstu ter študije iz slovenske književnosti.  Prevedla je več kot 20 knjig iz slovenščine v srbščino.

III

V sodelovanju z Mini teaterom, v okviru projekta Igralci berejo romane / Ljubljana svetovna prestolnica knjige, je igralec Gašper Tič bral roman Danila Kiša:

VRT, PEPEL