Buy this book!

Bojan Vasić

 

Avtor: Bojan Vasić

Naslov: Srča/Črepinje

Prevod: Varja Balžalorsky Antić

Leto izida: 2015

ISBN: 978-961-93945-0-2

Cena: 10 EU

 

 

O pesniku

Bojan Vasić je pesnik in literarni kritik, rojen leta 1985 v Banatskem Novem Selu, v Srbiji. Doslej je objavil pesniške zbirke: Srča (2009, nagrada Mladi Dis in Matićev šal), Tomato (2011), Ictus (2012), 13 (2013) in Detroit (2014). Je član pesniške skupine, ki izdaja knjižno zbirko Caché in v kateri sodelujejo še Tamara Šuškić, Uroš Kotlajić, Goran Korunović in Vladimir Tabašević. Živi v Pančevu.

 

O knjigi

 

Črepinje vsaj v neki meri uprizarjajo poraz te instrumentalistične in nomenklaturne logike jezika. Vpeljavo postopka metapesmi kot osrednje tematsko-strukturne izotopije na ravni knjige, s katero umetniška govorica dobiva novo ontološko razsežnost (znotraj pesemske »fikcije«), je namreč mogoče brati v smeri če že ne poudarjanja, pa vsaj evociranja performativne moči pesniške govorice, ki razsrediščenemu subjektu razgrne prostor za hipno samo-vzpostavitev in spolzek dotik s policentrično resničnostjo.

Varja Balžalorsky Antić

 

Pobegniti je treba iz zapora svoje hiperrealnosti, iz tega simulakra jezika (in pogleda), iz Disneylanda vsakega diskurza, da bi dosegli »jezik lip«, tisto mesto, ki se ga pravzaprav nikoli ne doseže, vendar je edino, ki predstavlja revolucionarno spremembo. Ali pa se ga včasih doseže v poeziji? Kakorkoli, vsak subjekt je v tem pogledu navadna pop struktura, ujeta v dekor svoje ikoničnosti.

Dejan Ilić